Biking

Lilla Kungsleden

Laxå, Örebro län

Categories

  • Biking

Lilla Kungsleden saknar en del skyltar, leden skall märkas om. Ta med karta över leden eller ladda hem GPX-spåret och följ det.

Lilla Kungsleden startar i byn Sannerud. Efter en sträcka på asfalt längs med sjön Unden går leden på grusväg till Tivedens nationalpark. Där passerar ni Stigmanspasset, Junker Jägares sten, som är Tivedens största flyttblock, och den vackra sandstranden Vitsand. På tillbakavägen går leden på en skogsväg till den gamla bygatan vid Kungsbacken.

Sannerud

Tivedsbyn Sannerud ligger vackert vid Unden, här finns både lanthandel, mat och gott kaffe att inta. Kyrkan som ligger mitt i byn byggdes av ortsbefolkningen 1847. Det tog bara sju veckor att uppföra kyrkan. Innan kyrkan byggdes tog sig Tivedsborna ända ner till Undenäs för att gå i kyrkan.

Kungsbacken, Undevi & Ösjö

Leden tar en avstickare från landsvägen upp till Kungsbacken, här har man en mycket vacker utsikt över Unden. Efter att ha passerat bygatan i Kungsbacken går leden ut på landsvägen en liten bit för att vid Undevi svänga av in på grusväg igen. På slingrande grusvägar tar ni er sedan förbi gårdarna i Vägen, Ösjöängen och Ösjö. Ösjö är en av Tiveds allra äldsta byar.

Ösjönäs

På Ösjönäs finns boende och aktiviteter, bl.a. cykel-, kanot- och kajakuthyrning, turridning och mycket annat.

Efter Ösjönäs går leden på den vackra Kojvägen till nationalparkens huvudentré. Strax efter Ösjönäs finns en jättegryta inne i skogen en liten bit från vägen. Följ skyltar från Kojvägen för att hitta jättegrytan.

Huvudentrén

Passa gärna på att stanna och läs om nationalparken eller gå en bit på någon av vandringsslingorna. Här finns toaletter och vatten att fylla på.

Stigmanspasset

Efter huvudentrén fortsätter leden på bilvägen norrut genom nationalparken. Ni passerar Stigmanspasset, en kraftigt framträdanden sprickdal.

Vitsand

Vitsand, den långa sandstranden vid Stora Trehörningen. Här lämnade isälvarna finkornig sand då inlandsisen smälte. Passa på att stanna för ett bad eller vandra en av vandringslederna, se Vitsandsgrottorna eller bara njut en stund av den vackra vyn över sjön.

Porsavattnet

Efter Vitsand cyklar ni tillbaka längs med bilvägen och efter en bit går leden till vänster in på en mindre grusväg. Ni passerar efter en stund den fina sjön Porsavattnet. Efter Porsavattnet tar ni er på grus- och skogsvägar till Kungsbacken och därifrån går leden på samma väg tillbaka till Sannerud.

Nearby